Ordassy Károly: Vízvezeték-szerelő

26 aug

adolfweiszBárdos Endre már régóta tudta, hogy a házasságával baj van. Azt meg nem mondta volna, hogy mi ez a baj, de hogy létezik, azt biztosra vette.

Mert minden reggel korán kel, bár viszonylag későn fekszik, péntekre rendszerint igen fáradt és figyelmetlen. Ennek köszönhetően ezeken a reggeleken kell – akarata ellenére – leginkább kapkodnia, sietnie.
– A csapho’ mikor hívod már az embert? – kérdezte, de sietős mozdulatain látszott, hogy a válaszra nem is figyel, csakúgy, mint mikor fiától kérdezi, hogy mi történt aznap az iskolában.
– Már hívtam, Csücsköm. Tizenegyre jön a vízvezeték-szerető.
Az asszony szavai után csak egy pillanatig tartott a dermedt, néma csönd. Ezalatt az egyetlen pillanat alatt Bárdos fejében összeállt minden. „Szeretője van!”
Bárdos a végeláthatatlan, meddő veszekedés, a bizonyíték nélküli vádaskodás kétes eredménye miatt az apró nyelvbotlást inkább meg sem hallotta. Mondom, egy pillanat alatt összeállt fejében minden. Az is, hogy okosabb, ha most ezt – bármennyire is tépi, szakgatja szívét – elereszti füle mellett, hanem majd tizenegy után váratlanul betoppan, rajtakapva a szerelmeskedőket.
– Rendben van. Munka után jövök. Szeretlek! – pedig dehogyis volt rendben!

Idegtépő volt az a négy lomha óra, ami reggel hét és délelőtt tizenegy között telt el. Főnöke – és egyben barátja – előtt nem sokat kelletett magyarázkodnia. Sohasem kéredzkedett még el, ritkán beteg, biztosan nyomós okkal kéri most, hogy engedjék haza korábban.
Amilyen lassan, aggasztó tépelődések között múlt el az a néhány óra, most – háza ajtaja előtt – olyan pokoli iramban száguldottak a másodpercek.
„És mit tegyek?” Eddig is ezen rágódott, hiába. „Agyonverjem a szerelőt? Nem lenne nehéz ügy, szó se róla, de aztán?… Bíróság, börtön… De azért alaposan helyben kéne hagyni a rohadékot… És Ildi? Nem, őt nem akarom, nem tudom megütni…Válás?… És vajon vissza-e tudom magamat fogni?”
Maga előtt látta, ahogy a saját hálószobája közepén térdel a meztelen behatoló fölött, már véresre verte, de dühe nem csillapult. Sőt, csak fokozódik, ahogy ezért a rongyemberért hallja ríni, könyörögni szeretett asszonykáját. Vissza-e tudná tartani öklét a végső, végzetes csapás előtt?
Semmiképp.
Ahogy a kilincset próbálta lenyomni, az kicsúszott izzadt, tétova tenyeréből. Még vár. Bent semmi nesz. Akármi legyen, akármibe is kerül: be kell mennie.
Hányszor nem tudott kiállni igazáért? Hányszor távozott csendben, mint vert had a csatatérről, hányszor kullogott el farkát behúzó ázott kutyaként a tettek mezejéről?
Akárhányszor is: most még egyszer. Ismét kisebb, rövidebb lett. Valaki megteheti, hogy az ő házában, az ő ágyában, az ő nejét kefélje, és ezért ő még meg is fizeti a szerelőt…
Tán nem is kefélnek. Szeretkeznek, és a jóképű szerelő e percben szebben becézi, erősebben öleli Ildit, mint ő valaha, majd három-négy óra múltán fájóbban válik el tőle, mint ő ezeken a nyavalyás péntek reggeleken szokott.
Bárdos tört gerinccel, megalázottan vánszorgott el háza ajtajától, maga se tudta hová, minek?

A szerelő hamarost végzett a csappal, és hamarost távozott. Ildi szomorúan leroskadt a díványra, reménytelenül számlálva ujjain a lomha órákat: mikor érkezik haza ,,szíve Csücske”, az ő drága férje?
Mert bár tudta, hogy Endrével valami baj van, mégis várta, hogy újra vele lehessen, várta, ahogy egy megszédített kislány várja esténkint, elalvás előtt a soha meg nem érkező, mesebeli herceget.

 

 

 


Tetszett? Olvasd el a Bárdos-ciklus másik darabját is!
https://krisztina77.wordpress.com/2013/08/06/ordassy-karoly-bardos-endre/


Weisz Adolf: Othello és Desdemona


Oszd meg velünk véleményedet hozzászólásban!
Ha tetszett amit olvastál, kövess minket facebookon!
https://www.facebook.com/pages/Krisztina77/179499498916238?fref=ts

Reklámok

6 hozzászólás to “Ordassy Károly: Vízvezeték-szerelő”

 1. Makrélabéla november 10, 2013 - 22:17 #

  #SPOILER#

  Játszhattál volna a “szerelő-szerető” rímpárral. Talán nagyobb hatást ért volna el, ha a mű utolsó “szerelője” lett volna csak szerelő, mindaddig szeretőként említed, és nem csak utalsz a csalfaságra. Így a végén nagyobbat csattan.
  Egyébként zsírostészta!

 2. Névtelen június 8, 2014 - 23:05 #

  Ez így jó, ahogy van. Nem kell szájbarágni, nem kell jópofizni.

  • Ordassy Károly június 8, 2014 - 23:17 #

   Kedves Makrélabéla és kedves Névtelen!

   Köszönöm szépen a hozzászólásokat!
   Örülök, hogy itt jártak!

   • Erzsi Szalai június 9, 2014 - 12:26 #

    Ne”Komolytalankodjanak már az előttem szólók” Igenis,hogy van Házastársi Hűség ❤ A másik pedig"az nem Bízik meg a Másikban!Aki Maga se Megbízható"erről Ennyit.ÉLETTAPASZTALAT!!!!

 3. Ordassy Károly június 9, 2014 - 12:42 #

  Kedves Erzsi!

  Természetesen van házastársi hűség, mint ahogy házastársi hűtlenség is van.
  Ez egy példa az egyikre. A bizalommal kapcsolatban többnyire igaza van.
  Örülök, hogy itt járt!

  Üdvözlettel: Ordassy Károly

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ordassy Károly: Bárdos Endre | Krisztina77 - június 8, 2014

  […] Tetszett? Olvasd el a Bárdos-ciklus másik darabját is! https://krisztina77.wordpress.com/2013/08/26/ordassy-karoly-vizvezetek-szerelo/ […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: