Ordassy Károly: Üzekedés

1 okt

135340
Egyszerű, de izgalmas játéknak indult.
A Margitszigeten az apácák kolostorának alapig romolt-bomolt kövei között bújócskáztak.
A játék így nézett ki: Tiácska elbújik valahol a romok között, Balázs pedig észak felől behatol a romkertbe, és keresni kezdi őt. Tiácska mozgó-bújó volt, tehát nem kellett egy helyben kuksolva vesztére várnia. A helyenként csak egy-, de többnyire másfél vagy akár két méter magas falak között átkukucskálni, rajtuk átmászni tilos volt. Szobáról szobára és teremről teremre kellett tehát űznie Tiácskát Balázsnak. Így pedig valóságos útvesztőnek tűnt fel a zárda és a mellé épített királyi kúria.
Volt még egy szabály, ami amolyan általános szabály volt, bár sosem beszélték meg, de mindig, mindketten, mindenféle játéknál tudtak erről a szabályról: Tiácska csalhat. Keresztülleshet a lőrésablakokon, átmászhat kisebb falakon, sőt, akár ki is menekülhet a rom területéről.
Egyébként nagy tétje volt a játéknak. Már legalábbis Balázs szerint.
-De vigyázz, Tiácska! Ha elkaplak, kegyetlen leszek!
Biztos, kaján vigyorát a győztes hódítók mózesi arcragyogása keretezte:
-Elveszem a babáidat és nem engedem egy hétig, hogy játssz velük, és el kell mondanod minden titkodat, azt is, hogy mikor sírtál utoljára, sőt még azt is meg fogom tudni, hogy kibe vagy szerelmes, és minden más titkodat is el kell mondanod…
Tiácska néma megadással vette tudtul a játék tétjét.

A második teljes kör megtétele és a sokadik tervezett bekerítés sikertelensége után Cinege Balázs bosszankodni kezdett. Nem csalt, tisztességesen kívánta porig alázni győzelmével Tiácskát, de a porig alázás ledér álma most igen messze libbent tőle. Nem mondták ki, de ha Tiácska képes legalább húsz percig megfogatlanul rejtőzni a romok között, akkor Balázs veszített. Járt a Margit-sírnál, járt az oltárnál, bejárta a királyi lak minden egyes szobácskáját, benézett minden cellába, de sehol sem találta Tiácskát. Ment rendületlenül előre, irgalmatlanul – futni nem merészelt: zajos és talán szabálytalan is – már egészen jól kiismerte magát a zárdában, de Tiácskát nemhogy hátulról meglepni vagy elkapni, de még csak megpillantani sem tudta.
Ha Tiácska csal, én is csalok… Még az is lehet, hogy egyszerűen kisétált a romok közül és onnan röhög rajtam…
Mintha csak varázsereje lett volna a csalás gondolatának: Tiácska kelepcébe sétált. Míg Balázs az északi falaknál forrt magában, Tiácska a sírkertbe lépett. Olyan kétségbeesett tanácstalansággal toporgott egyhelyben, hogy Balázs gyanítani kezdte, hogy Tiácska mégsem csalt, mégcsak nem is leselkedett, és most rémülten várja támadóját – csak nem tudja honnan…
Lassan, csendben lopakodott előre a fal takarásában… Az átjárónál gondolta elkapni Tiácskát. Az átjárónál megállva hallgatódzni kezdett. Semmi nesz… egyetlen szökkenéssel beugrott a sírkertbe. Tiácska talán háromméternyire volt tőle, neki háttal, tán meg sem hallotta őt! Csak öt lépés! Surranva tette meg, egy hang nélkül!
Tiácska csak akkor riadt fel, mikor már késő volt: Balázs jobb kézzel hátulról átkarolta, majd ahogy a rémültében hátra akart fordulni, a fiú balfelől mellé lépett. Arca megdermedt az ijedtségtől, piros száját egy picinykét nyitva hagyta: megadta magát. Balázs magához rántotta – persze nem teljes erőből – és egy hirtelen jött, vad ötlettől hajtva: szájon puszilta.

Édes érzés az erőszak!…

Tiácska, mint mozgó-bújó, nagyon ügyesnek bizonyult. Háromszor vagy négyszer látta is Balázst a lőréseken át, amint megy, koslat előre, akár egy szimatot fogott kopó. Nevette is a körömszakadtig becsületes fiút, aki sem hátra nem nézett, sem a falon át nem lesett, a lőréseknél sem kukucskált: csak ment előre rendületlenül, kacagnivaló bátorsággal, kitartással és dicsvággyal.
Majd a Margit-sír előtt megállt. Tudta, hogy Balázs északról fog jönni – hiszen látta, hol van! -, tudta, hogy osonni fog és hogy ijesztő akar majd lenni.
Tiácska tudott mindent – eleitől fogva. Hiszen pontosan így tervezte. Még azt is tudta, hogy ezután majd nem kell elárulja felfedett titkát: hogy kibe is szerelmes.

741_1


Oszd meg velünk véleményedet hozzászólásban!
Ha tetszett amit olvastál, kövess minket facebookon!
https://www.facebook.com/pages/Krisztina77/179499498916238?fref=ts

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: