Ordassy Károly: Éli, Éli, lámá sabaktáni?!

27 nov

10golgota

Történt egyszer, hogy Amálek népe kivonult a pusztába Izráel ellen. És amíg Józsué és a többi zsidó a völgyben küzdött életéért, Mózes egy hegy tetején állt, és kezét a magasba emelve fohászkodott az Úrhoz. Az Úr pedig meghallgatta Mózes imáját, és mindaddig, amíg feléje nyújtotta kezeit, Izráel volt az erősebb a harcban.
De aztán Mózes fáradni kezdett, mindkét karja elzsibbadt. Csak egy pillanatra leeresztem őket, hogy pihenjek egy keveset – gondolta. Amikor abbahagyta a fohászkodást, hogy újra erőt gyűjtsön, rögvest Amálek fiai kerekedtek felül, és erősen szorongatták a zsidókat.
Ezért Mózes megparancsolta fivérének, Áronnak, és Húrnak, hogy tartsák erőnek erejével az ő kezeit, hogy így könyöröghessen népéért folyton, és bármily keservesen kéri is, egy percre se engedjék, hogy megpihenjen!
A harcok egész álló nap tartottak, és a kegyetlen Nap perzselte Mózes arcát, sós verejtéke csípte szemét, s úgy érezte görcsölő, bénult karjai menten leszakadnak. De bárhogy könyörgött is pihenőért, akárhogy kérlelte elvakult fájdalmában Áront és Húrt, azok nem hajlottak szavára. Mózes pedig, sírva, üvöltve bár, de végigimádkozta a hosszúra nyúlt ütközetet, mígnem a zsidók legyőzték ellenségüket.

Sok-sok esztendővel ezután élt valaki, akit korbáccsal a Golgota tetejére űztek, hogy ott a hegy tetején, akárcsak Mózes, ő is fohászkodni kezdjen a népért. De neki nem volt sem Áronja, sem Húrja, se senkije, hogy kezét a magasba tartsa, ezért engedte, hogy vasszögekkel szegezzék kezeit a kereszthez, hogy le ne eressze azokat.
És a sivatagi Nap perzselte mezítelen testét, és vére, verejtéke csípte szemét, sebét. De bárhogy gúnyolták vagy könyörögtek neki, ő le nem szállt a keresztről, hanem sírva-üvöltve, kezét az égbe emelve fohászkodott, mindhalálig.

 

 

 Oszd meg velünk véleményedet hozzászólásban!
Ha tetszett amit olvastál, kövess minket facebookon!
https://www.facebook.com/pages/Krisztina77/179499498916238?fref=ts

A kép [Munkácsy: Golgota (részlet)] forrása:
http://www.amilapunk.hu/eozin/jartamban/vasuton/trilogia.html

A Bibliából idézett részlet:
http://mek.oszk.hu/00100/00161/html/uj/mat/chap027.html
http://mek.oszk.hu/00100/00161/html/o/2-moz/chap017.html

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: