Ordassy Károly: Meztelen párbaj

1 dec

iberzse001p1untitled

Az írók, költők különös, közös betegsége, hogy – így vagy úgy, közvetve, vagy nyílt közvetlenséggel – szeretnek idegen emberek előtt meztelenkedni. Lélekben. Gondolatban.
Nem tudom, miért, de nem elég nekik, hogy gondolataikat esténkint az ágyban házastársuk fülébe gyónják, nem! Nekik több kell! A teljes meztelenség az egész emberiség előtt.

Megveszekedett, fékeveszett örömmel dobálják le magukról minden ruhájukat, és beteges lelki-szatírokként kiállnak a nagyközönség elé, és mutogatják magukat: mint verset, regényt, novellát. Szép is, különös is, ezért megtekintésre érdemes. De azért mégiscsak emberi, nem hibamentes, sőt, hibáktól hemzsegő testet mutatnak ország-világnak. Tán dícsérik is majd – remélik boldogan.

Aztán a kritikus felléptével valahogy ebből az ártatlan nárciszkodásból, ebből a szeretetéhes kitárulkozásból: párbaj lesz. Vérre menő. Sebet ejtő. Olykor halálos.

Kedves Kölcsey! Berzsenyi most meztelen. Nincs ruhája, nincs vértje. Vagy ahogy Tóth Árpád koporsója széléről nagybúsan belehörögte a világba:
,,Nézd, nincs páncélom, mellvasom,
Kitakarom a mellkasom”

Te, Kölcsey, ha akarod, magadon hagyod ruháid. Vagy tán csak az inged veted le. Nagykabátot is vehetsz vagy vértet alá, s golyófogómellényt. Hogy mennyit engedsz látni magadból, mikor bírálsz: ész kérdése – de nem léleké.
Te bírálsz, ész szerint, s ő bíráltatik: De lélek szerint! Ő feltárta élte üdvét-poklát, lelke nyomorát: és te most ráfogod pisztolyod. Célzol: a leggyengébb pontjára.

Nézd: ez egy párbaj. Sebet ejtő. Olykor halálos. Ha bírálsz, csak azt ne feledd közben, hogy mint bíráló, te lősz először. S hogy mint költő: ő már védtelen: meztelen.

 

 

 

2013.


A Kölcsey-portré Einsle Antal munkája. Forrása:
http://mek.oszk.hu/01900/01903/html/index1884.html
A Berzsenyi-portré Barabás Miklós metszete. Forrása:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Berzsenyi_D%C3%A1niel

Oszd meg velünk véleményedet hozzászólásban!
Ha tetszett amit olvastál, kövess minket facebookon!
https://www.facebook.com/pages/Krisztina77/179499498916238?fref=ts

Reklámok

8 hozzászólás to “Ordassy Károly: Meztelen párbaj”

 1. Jazmin december 4, 2013 - 22:49 #

  Kölcseynek igaza lehetett a Berzsenyi-versekkel kapcsolatban. De hol itt a párbaj? Hiszen csak kritika volt, nem?

 2. Ordassy Károly december 5, 2013 - 04:51 #

  Ott, hogy Kölcsey ,,párbajnak” vette.
  Nos, amennyire ismerjük a történetet, a fiatal Kölcsey rajongott Bezsenyiért.
  De Berzsenyi Pestre látogatásakor valahogy mégsem találták meg a közös hangot.
  Eztán tán részint ebből a rajongásból hűvösbe fordult ismeretségből, részint tán abból, hogy Kölcsey, mint pályakezdő bíráló bizonyítani akart, mindenesetre:
  Belerúgott Berzsenyibe, és véresen komolyan vette a saját feladatát.
  Annyira, hogy utólag ő is nagyon sokat szánakozott emiatt.

  Hogy miért párbaj? Mert ha a bíráló túl komolyan veszi magát, akkor halálra sebezhet egy életművet, de legalábbis megrokkanthat egy termékeny költőt.
  Ami Berzsenyi költőkéjéből a Kölcsey-kritika után maradt, az a néhány vers, az gyönyörű: de mégiscsak egy haldokló jajteli hörgései.
  Így lett egy termékeny költőből rokkant jajongó.

 3. Jártó Róza június 29, 2014 - 19:18 #

  Milyen igaz. Ez egy párbaj. Hisz aki ír az kitárulkozik, kiönti lelkét a világnak és a világ megcsúfolja az írását. Egyrészt mert nem érti mit is akart mondani az alkotó, másrészt azért mert van a szívében egy jó adag féltékenység, hogy lám, egy tehetség aki a helyemre tőr… Ez nem csak erre az időszakra érvényes hanem mindenkorra. Azt se feledjük, hogy hogy az alkotás valamiről, valakiről szól és azt se hogy sok alkotó egyesszám-első személyben ír. Innentől aztán senki se mossa le róla, hogy az alkotása egy önvallomás. Pörén áll a kritikusa előtt.

  Én ezt olvastam ki az írásából: Szeretettel: Jártó Róza

  • Ordassy Károly június 29, 2014 - 20:34 #

   Kedves Róza!

   Én is pont így gondolom – gondoltam, amikor írtam!
   Köszönöm szépen a hozzászólását!

   Szeretettel: Ordassy Károly

   • Nomi július 5, 2014 - 00:50 #

    Nagyon találó írás!Nagyon tetszett és nagyon igaz az,hogy aki ír,vagy a művészet bármilyen ágában alkot ,az igazából kitárulkozik .Ezáltal látni engedi lelke legmélyebb,legsötétebb bugyrait.Ez a meztelenség legfelsőbb foka,sokkal meztelenebb,mint a test pőresége.Olyan,mint amikor már az utolsó kártyáját játsza valaki,egy-életem-egy-halálom-alapon.Óriási belső csata a legelső írás nyilvánossá tétele.Ehhez fogható a diplomamunka bemutatása és megvédése,vagy lehet,hogy még annál is több.Én csak csodálni tudok mindenkit,aki ír és így felvállalja önmagát.A lélek meztelensége a testinél sokkal kiszolgáltatottabb állapot,az is benne van a pakliban,hogy akát egy életre megbélyegezhetnek,bolondnak néznek,vagy csak unalmasnak tartanak.Pedig aki ír,az a lelke legmélyén abban reménykedik,hogy szavai megértő fülekre-szemekre találnak.Ennyire mély,vallomás jellegű írásokat nem lehet aprólékosan megérteni,hacsak nem jártál már hasonló cipőben,de meg lehet érezni.Károly,írj még ilyeneket!

 4. Ordassy Károly július 9, 2014 - 21:37 #

  Kedves Nomi!

  Köszönöm a hozzászólásodat!
  Úgy látom, Te is alkotó művész lehetsz.
  Legalábbis az érzékenységed, együttérzésed ezt sejteti. 🙂

 5. F Attila április 18, 2015 - 13:56 #

  A Meztelen párbaj egy igen kulcsfontosságú témára világít rá! Melyet nem lehet elég mélyen megérteni! A művésznek, főként irodalom esetében kiemelten, mennyire van joga magárol beszélni, mennyire szólhat közleménye saját öcélú törekvéseiről?! És mi a tökéletes pozitív irány? A saját önközpontuságunk szétkürtölése, mejre az olvasó saját önközpontúsága reagál, tán irritáló módon! Vagy saját látoszögünk megosztása mellyel szívesen azonosulnak, s látják amit az író, ki túllát magán! Vagy az író/művész eltűnik, s a valóság tökéletesebb s örökebb kilátásait tárja fel !

  • Ordassy Károly április 19, 2015 - 21:11 #

   Kedves Attila!

   Köszönöm a hozzászólást, örülök, hogy megmozgatott! 🙂

   O.K.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: