Ordassy Károly: Jób könyve

4 jan

satan-smiting-job-with-boils-_william-blake

,,Lőn pedig egy napon, hogy eljövének az Istennek fiai, hogy udvaroljanak az Úr előtt; és eljöve a Sátán is közöttök. És monda az Úr a Sátánnak: Honnét jössz? És felele a Sátán az Úrnak és monda: Körülkerültem és át- meg átjártam a földet. És monda az Úr a Sátánnak: Észrevetted-é az én szolgámat, Jóbot? Bizony nincs hozzá hasonló a földön: feddhetetlen, igaz, istenfélő, és bűngyűlölő. Felele pedig az Úrnak a Sátán, és monda: Avagy ok nélkül féli-é Jób az Istent? Nem te vetted-é körül őt magát, házát és mindenét, amije van? Keze munkáját megáldottad, marhája igen elszaporodott e földön. De bocsássad csak rá a te kezedet, verd meg mindazt, ami az övé, avagy nem átkoz-é meg szemtől-szembe téged?! Az Úr pedig monda a Sátánnak: Ímé, mindazt, amije van kezedbe adom;” (Jób könyve, 1/6-12a)

A szűk, elhasznált levegőjű kocsmában tulajdonképen két mulatozási lehetőség adódott – leszámítva az olcsó, pancsolt italok vedelését – kacérkodni a fiatal, álmatag pultoslánnyal, és játszani a nyerőgépen. Jób, mint mindig, a nyerőgépnél vesztegette idejét, pénzét. Ittas volt, mint ilyen időben mindig. Ma éjszaka azonban a szerencse istenasszonya forrón megölelte, és sokat nyert. Sorozatban remek lapokat kapott, és már kétheti bérét vehette volna ki a játékgépből.

Ekkor bicegett be a kocsmába a Sátán. Kopott, olajzöld esőkabátban, kiélt arcán száraz mosollyal. A bal lábára sántított. Odaállt Jób mellé – aki az utolsó kört már elvesztette – és bámulni kezdte. Odahajolt hozzá, egészen közel – szinte teljesen belebújt annak szőrös fülébe – és rekedtes hangján duruzsolni kezdett:
– Szép összeg… de ne légy telhetetlen, állj meg, amíg nem késő, és vidd haza a pénzt!
Jób nem hallgatott rá, új osztást kért, de ismét vesztett. A Sátán arcának játéka beszéd közben táncra perdítette örökkön-aggódó, időtlen homlokráncait.
– Tudom, hogy tegnap este részegen megütötted a feleséged. Ebből a pénzből vehetnél neki egy apróbb ékszert, hogy kiengeszteld. Vagy egy gyönyörű ruhát.
Jób nem fogadta meg a tanácsot. Rezketeg hüvelykujjával újra megnyomta a gombot.
– Megütötted, pedig nem tett semmi rosszat… Látod, megint vesztettél, de még maradt annyi pénzed, hogy elvihessed őt vacsorázni. Tudod, hogy mennyire szeretett volna alkalmanként étteremben enni, de te sosem vitted el.
Jób azonban megkeményítette szívét, nem vette ki az egyre apadó összeget, és lassan köddé lett minden addigi nyereménye.
– Ide elhallik, ahogy a feleséged most is csendesen pityog. Te is hallod, ugye? Vehetnél neki egy csokor virágot akár! Tönkretetted az életét, Jób, most csupán egyetlen percre tedd őt boldoggá!
De Jóbnak ekkorra már nem maradt semmi sem nyereményéből. Fáradtan, szótlanul odatántorgott asztalához, leült, és rágyújtott egy cigarettára. A Sátán a pulthoz lépett, egy korsó csapolt sert rendelt, majd leült Jób asztalához.
-Mi történt?… Hová lett az életem? – kelt szárnyra a kérdés, versenyre híva a cigaretta füstjét.
-Hajdanában példás szolgája voltál az Úrnak, és örömmel fogadtad kezéből temérdek áldását. Talán nem is te szolgáltad őt, hanem ő szolgált tégedet. Hiszen mit is tehettél volna, amivel rajta segítesz? Ellenben ő mi mindent meg nem adott neked? Rózsadombi lak, csöndes hétvégi-ház vidéken… Balatonparti nyaraló! Két kocsi! Európai körút! Soroljam?! – A Sátán eddigre egészen tűzbe jött, s tőle szokatlan szenvedéllyel korholta Jóbot:
–  Könnyűszerrel kerestél annyit, amennyit húsz másik vérrel, verejtékkel sem kapart össze. Keveselted?! Visszavette az Úr. Ím, most a rosszat kellett volna elfogadnod immáron szűk markából! Sokallod e rosszat?!
– Ne-em… – hebegte az – én nem így látom…
– Hogyan látod?! – vágott közbe dühödten a Sátán – Hiszen vak vagy! Mert most, lásd, idejövök én, és azt mondom magamban, megszántam ezt az embert, ma este újrakezdheti. Megadom neki, amit az Isten elvett tőle. Pénz, családi béke, új élet! Azt hiszed, nem álltam volna itt minden áldott éjjelen melletted?! Mennyi pénz, mennyi béke, mennyi jóság lakozik ebben a gépben, Jób! Hát kevesled, amit kínálok? Ez neked kevés?! Kevesled?!… Ez neked szar?!…

– De ha… – dadogta Jób – ha az vagy, akinek gondollak: nem Te hoztál engem évekkel ezelőtt ide? Nem Te álltál eddig is mindvégig rontó gúnnyal mögöttem?
– Nem, Jób. Sosem álltam mögötted. Ide sem én hoztalak, hanem a saját lábadon lépkedő vágyaid. Túl lovagiasnak teremtett az Úr, semhogy ilyen rondán semmibe vehetném hőn szeretett Embere szabad akaratát. Nem én hoztalak ide: Én csak ajtót nyitottam előtted, barátom.

Szánás vagy romlott öröm volt arcán, nem tudom: a Sátán felállt, menni készült.
– Menj haza, barátom! Fürödj meg, és borotválkozz! Öltsd fel az ünnepi ruhádat, búcsúzz el! Készülj, mert még ma hajnalban eljövök elnyert lelkedért.

 

 

 

2007. dec; 2010. szept.


Oszd meg velünk véleményedet hozzászólásban!
Ha tetszett amit olvastál, kövess minket facebookon!
https://www.facebook.com/pages/Krisztina77/179499498916238?fref=ts

Reklámok

2 hozzászólás to “Ordassy Károly: Jób könyve”

 1. FA június 1, 2015 - 08:42 #

  A lényeget jól illusztrálja, ahogy visszaélünk szabad akaratunkkal. Nincs az a megváltás ami helyetessíti a döntésünket! A választás nélkük nemlétező bábok volnánk, így az örök élet, egy felajánlott lehetőség! Ám az örök lét nem! Mivel Isten örök részei vagyunk! Az adott, nem elutasítható! Ez korlátlan tudomány. Ám a Biblia megadja a fő választ! Vagyis azt, hogy az Istenszeretet nélkül sem gazdagság, sem áldás, de még a jóság is értéktelen, és megsemmisül! Meg kell érteni, hogy Isten nem egy közülünk! Ő maga a korlátlan világ és létezés, csak Ő van, mi is belőle vagyunk. Ám mégis egy konkrét egyéni egyettlen szemékyiség, Ki teljesen más mint mindenki más, ki része, és Benne létező kiterjedése! Tehát a kapcsolat vele más, mint két lélek között! Az maga a végtelen örök gyönyörteljes létezés! És itt, e Földön kell megtanulni! Nem jön el automatikusan, sem életben sem halálban! Ez itt az Iskola! Hisz ide jött a tanító!

  • Krisztina77 június 1, 2015 - 15:47 #

   Ámen! Egyetértek.
   Bár szerintem Isten háromszemélyű – ezt nem tudtam világosan kiolvasni az hozzászólásodból, hogy Te hogyan gondolod.

   De örülök, hogy itt jártál újra és megtiszteltél a hozzászólásoddal, gyere máskor is!

   Üdv: Ordassy Károly

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: