Ordassy Károly: A birkademokrácia három ismérve

27 jan

2002onk Magyarországi_választás_2010_győztes_egyéni_jelöltek_első_fordulóDemokráciánk nem igazi demokrácia, nincs benne semmi a megálmodott népakaratból.
A mi demokráciánk az igazi népakaraton nyugvó rendszernek csak tragikomikus, torz ábrája, három elnagyolt ecsetvonásból.
Birkademokrácia. Hogy miért lenne ez a rendszer demokrácia, ezt talán értjük. De hogy miért „birka”, azt talán azzal tudnám szemléltetni, ha bemutatom, miért nem „farkas”.

1.: Mije van a birkának, ami a farkasnak nincs: gyapja.
A birka hasznos állat, és hosszútávú befektetés: évről évre nyírni lehet, gyapja értékes. A farkasnak nincs gyapja, ha „törődnek” vele, megölik és megnyúzzák, de ezért még nem „haszonállat”. Végül egyébként a birkát is meg lehet nyúzni, de egy nyúzásnál sokkalta értékesebb tíz nyírás.
Minket azért tartanak ebben a birkademokráciában, hogy évről évre megnyírhassanak.

2.: Mije van a birkának, ami a farkasnak nincs: pásztora.
Nem is magyarázom soká. A farkasoknak közülük való, rátermettség alapján válaszott falkavezérük van, a birkáknak pedig pásztoruk van. Nem közülük való, s a birkák javarésze joggal döbben(hetne) rá egy napon, hogy valójában ezt a pásztort ő nem – s nem ő – válaszotta.

3.: Mije nincs a birkának, ami a farkasnak van: éles foga, karma. Veszélyes harapása.
Amíg a magyar demokrácia ilyen, addig birkademokrácia. Mindenkori vezetőink gyakorlatilag (!) számonkérhetetlenek. A gyakrolatban elszámoltatásuk, ellenőrzésük lehetetlen és kieszközöl(het)etlen, ha pedig valakik mégis elszámoltatásról beszélnek kampányidőben, úgy politikai bosszúról beszélnek, de nem a rendszer felülvizsgálatáról és javításáról. Amit ma – bármely párt – elszámoltatás alatt ért: az kicsinyes pártbosszú, s csak a másik oldalra nézvést (lenne) érvényes, valódi korszakváltást senki sem akar.
A birkák „fogasítása”, számonkérési jogokkal és lehetőségekkel (!) való felvértezése a pásztoroknak nem érdeke. Te sosem fogsz számonkérni senkit. Számonkérési jogodat egyik vagy másik pártra ruházod négyévenként, aki aztán minden tőle telhetőt bevet, hogy látványosan, színpadiasan „számonkérje” a más pártok vezetőit. A számonkérés: ennél sohasem több, és sohasem a nép joga.
Tehát a magyar birkáknak nincs foguk, sem védekezni, sem támadni, sem ígéretet betartatni, sem hűtlénséget megtorolni nem tudnak. A mindenkori pásztorok hatalma ellenőrizhetetlen.

Ha harapni nem tud, mit tesz tehát a birka ebben a rendszerben? Ezt:
Ha balról pofozzák, hát jobbra tántorul, ha pedig jobbról is megpofozták, balra biceg ismét. Ha pedig már eleget pofozták innen is meg onnan is – a pofonözönre harapással válaszolni nem tudván – politikailag (de csak politikailag)* kimenekül a pofonosztók közül, és keserűn bőgi-bégi, hogy ,,a politika csak szarkavarás”, vagy választ magának szerelméül egy kormányképtelen (politikailag impotens) kispártot, s ezt a kispártot ,,harmadik utasnak” becézi, és szeretgeti plátói hévvel – teheti, hisz pártja úgysem kerül kormányra soha…

Bégessünk tehát tovább, és négyévente nyerítsünk is egy nagyot!
Mert mégiscsak demokrácia ez: nyeríteni szabad benne – de nyerni lehetetlen vele.

És tudom – te is tudod –, hogy csak látszatra rúgtam nagyot szemtelenül, miközben birkaország nyájaihoz szele sem juthat el rúgásomnak. De nézd el nekem: magam is része vagyok a rendszernek, egy birka – az az örökös harmadikutas-fajta – így hát rúgni-harapni nem tudok.
Bégetek. Hasztalanul.

 

 

* Persze, aki emigrál, az gyakorlatilag is kimenekül a pofonosztó pászotorok közül, idegen birkák idegen pofonosztói közé. Birkaország érdeke viszont nem az, hogy az egyének egyéni menekülési utakat találjanak, hanemhogy működőképes, kollektív nyáj-válasz szülessen valaha.

2014. január 24.


 

Kérjük, értékeld a művet alább a csillagok segítségével!
Oszd meg velünk véleményedet hozzászólásban!
Ha tetszett amit olvastál, kövess minket facebookon!
https://www.facebook.com/pages/Krisztina77/179499498916238?fref=ts

 

Reklámok

2 hozzászólás to “Ordassy Károly: A birkademokrácia három ismérve”

 1. fabijoe június 9, 2014 - 18:27 #

  Egyetlen szavával nem értek csak egyet: a pártbosszúval. Ugyanis az nem pártbosszú, hanem magánbosszú. Az “ott fogunk lihegni a nyomában” nem pártakaratot, hanem a sértett és a hatalom húsosfazeka mellől elzavart magánember kijelentése volt már akkor is “királyi többesben”: az egyéni érdek és ambíció társadalmi igénnyé hazudása (ha jó indulatú vagyok, még azt is megengedem: maga sem tudott róla, de nem érdemel jóindulatot).

 2. Ordassy Károly június 10, 2014 - 14:22 #

  Kedves Fabijoe!
  Szeretem a bölcs és jó meglátású hozzászólásait!
  Igazat kell adjak!

  Üdvözlettel: Ordassy Károly

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: