Sereg Melinda: Emlékkép

24 okt

Hullámzó tengervíz felett fekete ágyban ébred a Hold. A tenger fodros ruhája végigsimít a sziklafalon. Két néma tekintet fürdik a habokban: a fal tetejéről egy férfi és egy nő figyel.

A nő kezében tart egy Rilke kötetet, kecsesen, félig leeresztve – most olvasta fel az „Als du mich einst gefunden hast” kezdetű verset. Hallgatnak.

Férje nem tudja, hogy ilyen messzire utazott. Egyedül akart lenni, és úgy érezte, a kikapcsolódáshoz nem elég a szomszéd városba mennie, de még egy szomszédos ország sem kínálhat számára elég nyugalmat. Így került a tengerpartra. Már nincs egyedül.

Ahogy a szél belepillant a Rilke kötet lapjai közé, lehullik valami a földre. A férfi kezébe veszi, arca elkomorodik: esküvői fénykép. Keze megrándul, kissé meggyűri a szélét. Pár perc némaság után, bosszúsan, félig a nőnek, félig a szélnek csak ennyit suttog: ketté kellene tépni.

***

Posta érkezik.

A képeslapról napos tengerpart néz a nőre hívogatóan. Hamarosan az éjjeliszekrény fiókjában landol, mert férje közben hazaér.

Gyertyafényben vacsoráznak.

A férj elalszik, a nő képeslappal a kezében kucorog a takaró alatt. Melléhez emeli, szorítja – kissé meggyűri a szélét. Félálomban még annyit suttog: ketté kellene tépni.


 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: