Ordassy Károly: Magyarnak Lenni – a Megtagadott Trianon margójára

8 okt

trut1

Magyarnak lenni: történelmi Kárhozat és Főnixmadársors. Bukás és Feltámadás. Dac és Remény. Olyan sűrű és kiírhatatlan létélmény, hogyha olykor könyveim között kutatva fellelem bonyolult, nehéz, vérzivataros, jégkemény öntudatom: letaglóz, mint barmot a hóhér a mészárszéken. Magyarnak lenni: Koppánynak lenni – de Istvánnak. És Kossuthnak lenni – de Széchenyinek. Olyan Szétszakadt Egész, hogyha Te egyszerre vagy Jézus és Júdás, Pilátus és Barabás, Péter és Tamás: akkor tudod, mi ez: Magyarnak Lenni. Ha te egyszerre árulod el és végzed ki magad, magad helyett, s mindezt letagadod, sőt el sem hiszed: Akkor A Lelked Magyar – és Szerteszakadt, akár Hazád.
Olyan kettébehasító létélmény, hogy felfogni nem lehet: sem eltagadni, sem elfelejteni, sem elrejteni. Kettébehasító, sőt, szilánkokra törő létélmény, ahol minden egész eltörött: Eltörött Károly Róbert és Csák Máté, Budai Nagy Antal és Zsigmond; Dózsa és Szapolyai, és eltörött Bocskai és Rákóczi és negyvennyolc és ötvenhat. És tör minket a sors és tör a történelem és Isten – tör minket Muhi, Mohács és Trianon: ez utóbbi kettő tartósan, századokra szilánkokra tört.

És igenis: magyar az, akinek fáj Trianon!
És önmagának hazudik az, aki azt hiszi, neki nem fáj.
Vágasd le kezed-lábad rozsdás fűrésszel, sebed ne kötözd be, de állj talpra, te lábatlan, és mosolyogj rá szomorún, szívszakadva szétszórt féltetemedre, oszló-foszló kezedre, lábodra, gyászold, és tagadd meg keményen: És Akkor Magyar Vagy!
Neked nem fáj Trianon? Csak pár példa:
Neked nem fájnak az orosz–kozák–ukrán-háború okán Donyeckben ágyútölteléknek használt beregszászi fiúk? Tito partizánjai negyvenötben: nem fájnak?
Neked nem fáj Sütő András kivert, vak balszeme?
Vagy Esterházy János temetetlen csontjai?

Ó, micsoda példák!
Példák!
És igen: Sütő és Esterházy. Hithű kommunista és hithű keresztény. Plebejus és arisztokrata. Üldözött és Üldözött. Önmagának szöges ellentéte a magyar, de minden ellentmondó szeglete: Hit-Hű. És ha te magyar vagy: akad majd olyan sorom, amellyel nem értesz egyet. És élesen feljajdulsz vagy felmordulsz: Ezt ne! Ez nem igaz! – S két sorral feljebb avagy lejjebb meghitten, meghatottan bólogatsz. Ha nem így tennél: idegen lennél, és csupáncsak görbén nézve vonogatnád válladat: „Nem értem őket…” De te magyar vagy: értesz, érzesz, értékelsz, érdekelsz, megértesz, de nem értesz egyet.

Mert magyarnak lenni, az Elkárhozott Főnixmadár Fiainak lenni: olyan sűrű, sokrétű létélmény, hogyha akarnánk sem szívhatnánk ki ugyanazon Anyaföld ugyanazon melléből ugyanazt az éltető tejet…
És mégis: ínyünkre tapadt, és nyelvünk minden ízén játszik ugyanaz: A MagyarTudat KeserÉdes Íze.

2015. október 8.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: