Sereg Melinda: Szeptember 1.

2 Sze

 

H.A.Brendekilde,19th c. Danish painters,oil painting,landscape painting,children (5)

Hans Anderson Brendekilde – A Wooded Path In Autumn

Hiába a hőség és minden napsugár, a levegőből érezni lehet, hogy a nyár igyekszik újra ősz lenni: a diákok iskolába indulnak, újra bedugul a 10-es út, a nagycsaládosok hazaérnek a balatoni nyaralásból, kiürülnek a strandok, a bankok nekiállnak intézni lejárt határidejű ügyeiket, még ez a halott blog is újra élni látszik, a filozófusok pedig – a nyári semmittevés után – újra tollat vesznek a kezükbe és gondolkodnak.

Mindannyian érezzük (vagy szeretnénk azt érezni), hogy az ősz nem hanyatlás, hanem kezdet. Nem jelentheti valaminek a végét, hiszen messze még a kemény, hideg tél, a fagy, a halál hava, a január. Új célokat kell kitűzni, megfogadni, hogy mostantól mindent jobban csinálunk, legalábbis lelkiismeretesen, nem úgy, mint egy évvel ezelőtt. Kitakarítjuk otthonainkat, utoljára lenyírjuk a füvet a kertben, kiirtjuk a gazt, mielőtt az ősz levelei besárgítanak mindent, majd a hűvös hó leple el nem fedi az egészet, mint valami takargatnivalót.

Megújul a lelkünk. Szükséges is, hogy megújuljon, hiszen minden lehulló falevél az idő múlására emlékeztet minket. Mi lesz velünk, ha elfogy az idő? Hány ősz telhet el addig? Hányszor takarítjuk ki lelkünkből a szennyet, hányszor hibázunk, hibáztatunk és kérünk bocsánatot? Vajon hányszor mos tisztára a Megváltó vére? Miért nem történik semmi új a nap alatt?

Szép a tavasz és szép a nyár is, de szebb az ősz… – ki ne szédülne bele a körforgásba? Mindez lehet nagyon szép – de attól még: hiába.


A kép forrása:
http://www.artistsandart.org/2011/10/hans-anderson-brendekilde-1857-1942.html

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: